Как парите създават още пари?

Това е първият въпрос, който си задават всички хора, които са успели да спестят някакви пари. Възможно ли е парите сами по себе си да създадат още пари? В днешния свят парите са универсален инструмент и средство за реализиране на всякакви каузи. Това важи в пълна сила, когато става въпрос за създаване на нови пари.

Парите са най-добрият инструмент за създаване на пари.

Ето ти няколко достъпни начина да увеличиш парите си като използваш единствено пари и никакъв личен труд.

Инвестирай в повишаване на жизнения ти стандарт. Обзаведи себе си и домът си с високоефективни  уреди и пособия. Това е едно приятно занимание, което освен, че ще ти донесе пари, ще ти помогне да живееш по-приятно и удобно. Високоефективният дом ще ти струва по-малко за отопление, обслужване и пребиваване. Изглежда наивно докато не го направиш. Съвсем скоро ще откриеш, че спестените сметки от ремонт, отопление, ток, вода, охрана и поддръжка изплащат инвестицията само след няколко месеца. Ако оптимизираш след това транспортът и комуникациите си може да съкратиш значително периода на възвръщаемост на инвестицията. Всеки ден е чиста печалба за теб – печалба от собствените ти пари.

Събирай лихва от парите си. Класическият вариант, който няма как да бъде пропуснат. Една от основните функции на парите е да създават лихва. Ако ги дадеш назаем, в депозит или инвестиционна програма – лихвата ще бъде приход за теб.

Диверсифицирай парите си в различни инструменти. Купи ликвидни стоки, например традиционните злато, сребро и скъпоценни камъни. Когато инвестираш в стока защитаваш себе си от инфлацията, която иначе ще обезцени парите ти. Ако притежаваш различни ликвидни стоки инфлацията не им влияе. Тяхната цена може да се движи нагоре или надолу, но никога няма да поевтинеят или поскъпнат заедно. Когато една инвестиционна стока поевтинява – друга поскъпва. Ако ти потрябват пари – продай стоката, която е най-скъпа в момента. В крайна сметка винаги ще си на печалба, защото в различни моменти ще имаш поне една стока, която да продадеш с печалба.

Основно правило при създаването на пари е да ги поддържаш в непрекъснат обмен. Инфлацията е наказателен данък за всички, които са избрали да държат парите си в неподвижност.